غفلت تا به کی؟ آیا وقتش نرسیده؟
آیا براى اهل ایمان، وقت آن نرسیده که دل هایشان براى یاد خدا و قرآنى که نازل شده ، نرم و فروتن شود؟ و مانند کسانى نباشند که پیش از این، کتاب آسمانى به آنان داده شده بود،
أَ لَمْ یَأْنِ لِلَّذینَ آمَنُوا أَنْ تَخْشَعَ قُلُوبُهُمْ لِذِکْرِ اللَّهِ وَ ما نَزَلَ مِنَ الْحَقِّ وَ لا یَکُونُوا کَالَّذینَ أُوتُوا الْکِتابَ مِنْ قَبْلُ فَطالَ عَلَیْهِمُ الْأَمَدُ فَقَسَتْ قُلُوبُهُمْ وَ کَثیرٌ مِنْهُمْ فاسِقُونَ (حدید/16)
آیا براى اهل ایمان، وقت آن نرسیده که دل هایشان براى یاد خدا و قرآنى که نازل شده ، نرم و فروتن شود؟ و مانند کسانى نباشند که پیش از این، کتاب آسمانى به آنان داده شده بود، آنگاه روزگار [سرگرمى در امور دنیا و مشغول بودن به آرزوهاى دور و دراز] بر آنان طولانى گشت، در نتیجه دل هایشان سخت و غیر قابل انعطاف شد و بسیارى از آنان نافرمان بودند.
پیام آیه در یک کلام
آیه 16 سوره حدید در یک کلام، هشدار به آن دسته از م?منین است که قساوت، دلهایشان را گرفته و به آنها اجازه نمیدهد در مقابل یاد خدا خاشع شوند.
این آیه به آنها توصیه میکند فرصت را غنیمت شمرده و با متوجه ساختن قلب هایشان به خدا و مشغول کردن به یاد او به این غفلت و قساوت پایان دهند.
شرح آیه
کلمه «یَأْنِ» از ریشهی «أنى» به معناى رسیدن وقت چیزی است. «خشوع»، آن حالتی است که قلب آدمى در پی مشاهدهی عظمتى به خود مىگیرد و هر چیز که خدا را به یاد آدمى بیندازد «ذکر خدا» است و منظور از «ما نَزَلَ مِنَ الْحَقِّ» قرآن است.
آیه شریفه مىفرماید: خاصیت یاد خدا چنین است که چون به میان آید بی درنگ خشوعى در دل م?من پدید مىآید، هم چنان که آیات قرآن نیز چنین است و در دل کسانى که به خدا و رسولان او ایمان دارند ایجاد خشوع مىکند.
برخی از مفسرین مراد از «ذکر خدا» و «آن حقى که نازل شده» را یکی دانسته و معتقدند مراد از هر دو، قرآن کریم است و بردن نام قرآن با این دو وصف، برای اشاره به این است که هر یک از این دو وصفِ قرآن، کافى است که م?من را به خشوع وا دارد.
این آیه به شکل تلویحی، م?منینی که به دلیل قساوت قلب در مقابل ذکر خدا خاشع نمیشوند و حقى هم که از ناحیه او نازل شده قلب هایشان را نرم نمىکند را سرزنش کرده و در آخر، حال ایشان را به حال اهل کتاب تشبیه مىکند که کتاب خدا بر آنان نازل شد؛ ولی در اثر آرزوهاى طولانى دل هایشان دچار قساوت گردید.
خداوند متعال با عبارت «وَ لَا یَکُونُواْ کاَلَّذِینَ أُوتُواْ الْکِتَابَ مِن قَبْلُ ...» به این حقیقت اشاره کرده که دل هاى مسلمانان همانند دل هاى اهل کتاب دچار قساوت شده، و چون قلب قاسى در مقابل حق خشوع، تأثر و انعطاف ندارد، از مسیر بندگی خدا خارج شده و با بىباکى مرتکب گناه و فسق مىشود. برای همین در آیهی شریفه بعد از «فَقَسَتْ قُلُوبُهُمْ» فرمود : «وَ کَثِیرٌ مِنْهُمْ فاسِقُونَ» و این یعنی نتیجهی قساوت قلب خروج از بندگی خداست.
از تعبیر «لِلَّذینَ آمَنُوا» پیداست که آیه شریفه دربارهی کسانی سخن میگوید که ایمان آوردهاند؛ اما به دلیل بیتوجهی و سهل انگاری در رعایت احکام و دستورات الهی به گناه گرویده و به آن سرگرم شدند و این اشتغال به گناه سبب شده که روح آنها کم کم تاریک شده و گرد گناه بر قلب آنها بنشیند؛ «رانَ عَلى قُلُوبِهِمْ ما کانُوا یَکْسِبُون» مطففین/14: گناهانى که همواره مرتکب شدهاند بر دلهایشان چرک و زنگار بسته است.
خداوند متعال به این عده که پیش از این، توفیق ایمان آوردن نصیبشان شده بود و اکنون به دلیل ضعف ایمان و اشتغال به گناهان دچار قساوت قلب و نافرمانی خداوند شدهاند؛ با لحنی دلسوزانه و مشتاق به بازگشت آنها میفرماید: آیا وقت آن نشده که دست از گناه و نافرمانی کشیده و به مسیر بندگی خدا و بهره مندی از مواهب و الطاف او برگردید؟!
و در یک جمله: غفلت و بیخبرى تا کى؟!
آیهای بیدار کننده
این آیه از آیات تکان دهندهی قرآن مجید است که قلب و روح انسان را در تسخیر خود قرار مىدهد و با دریدن پردههاى غفلت ، انسان مستعد را به یکباره بیدار میکند.
برای همین در طول تاریخ، افراد بسیار آلودهاى را مىبینیم که با شنیدن این آیه چنان تکان خورده اند که در یک لحظه با تمام گناهان خود وداع کرده و حتى برخی در صف زاهدان و عابدان قرار گرفتند ؛ نمونهای از این افراد فُضیل بن عیاض است.
«فُضیل» که در کتب رجال به عنوان یکى از راویان موثق از امام صادق (علیه السلام) و از زاهدان معروف از او یاد شده و نوشتهاند که در پایان عمر در جوار کعبه مىزیست و همانجا در روز عاشورا بدرود حیات گفت؛ در آغاز کار، راهزن خطرناکى بود که همهی مردم از او وحشت داشتند.
روزی از نزدیکى یک آبادى مىگذشت که دخترکى را دید و نسبت به او علاقمند شد. عشق سوزان دخترک فضیل را وادار کرد که شب هنگام از دیوار خانه او بالا رود و تصمیم داشت به هر قیمتى که شده به وصال او نائل آید. هنگامی که او قصد ورود به خانه آن دختر را داشت در یکى از خانههاى اطراف، شخص بیدار دلى مشغول تلاوت قرآن بود و به همین آیه رسید: أَ لَمْ یَأْنِ لِلَّذِینَ آمَنُوا أَنْ تَخْشَعَ قُلُوبُهُمْ لِذِکْرِ اللَّهِ ... این آیه همچون تیرى بر قلب آلودهی فضیل نشست، درد و سوزى در درون دل احساس کرد، تکان عجیبى خورد، اندکى در فکر رفت:
این کیست که سخن مىگوید؟ و این پیام را به چه کسى مىدهد؟ به من مىگوید: اى فضیل! آیا وقت آن نرسیده است که بیدار شوى، از این راه خطا برگردى، از این آلودگى خود را بشویى، و دست به دامن توبه زنى؟!
ناگهان صداى فضیل بلند شد و پیوسته مىگفت: بلى واللَّه قد آن، بلى واللَّه قد آن! یعنی به خدا سوگند وقت آن رسیده است، به خدا سوگند وقت آن رسیده است!
او تصمیم نهایى خودش را گرفت و با یک جهش برق آسا از صف اشقیاء بیرون پرید و در صفوف سعادتمندان جاى گرفت؛ به عقب برگشت و از دیوار یا بام فرود آمد و به خرابهاى وارد شد که جمعى از کاروانیان آنجا بودند و براى حرکت به سوى مقصدى با یکدیگر مشورت مىکردند. به یکدیگر مىگفتند: فضیل و دار و دسته او در راهند. اگر برویم راه را بر ما مىبندند و ثروت ما را به غارت خواهند برد!
فضیل تکانى خورد و خود را سخت ملامت کرد و گفت چه بد مردى هستم! این چه شقاوت است که به من رو آورده؟ در دل شب به قصد گناه از خانه بیرون آمدهام و قومى مسلمان از بیم من به کنج این خرابه گریختهاند! روى به سوى آسمان کرد و با دلى توبه کار این سخنان را بر زبان جارى ساخت:
اللهم انى تبت الیک و جعلت توبتى الیک جوار بیتک الحرام! یعنی خداوندا! من به سوى تو بازگشتم و توبهی خود را این قرار مىدهم که پیوسته در جوار خانه تو باشم.
خدایا از بدکارى خود در رنجم و از ناکسى در فغان! درد مرا درمان کن! اى درمان کنندهی همهی دردها! و اى پاک و منزه از همهی عیب ها! اى بىنیاز از خدمت من! و اى بىنقصان از خیانت من! مرا به رحمتت ببخشاى و مرا که اسیر بند هواى خویشم از این بند رهایى بخش!
خداوند متعال نیز دعاى او را مستجاب کرد و به او عنایت ها فرمود. فضیل از همان جا بازگشت و به سوى مکه آمد. سال ها در مجاورت خانه خدا زندگی کرد و از جمله اولیاء گشت.
لیست کل یادداشت های این وبلاگ
چرالبیک یاخامنه ای لبیک یاحسین است؟
چگونه می توان با عمق دل خدا را باور کرد و اسلام را کورکورانه تقل
از خیابان ولیعصر تهران تا خیابان های فرگوسن آمریکا +تصاویر و وید
حالت احتضار
رابطه های نماز با پزشکی
خیانت زن و شوهرهای هالیوودی+ تصاویر
محبت خدا را در دل کوک کنید
مهدویت،غرب و بازیهای رایانه ای
مدعیان دروغین مهدویت را چگونه بشناسیم؟
تابلوهایی برای زندگی
[عناوین آرشیوشده]